Jeśli cierpisz na ChUK lub znajdujesz się w grupie ryzyka zachorowania to poza stosowaniem zasad zdrowego żywienia dodatkowo zwróć uwagę na poniższe zalecenia:
1. Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, trans i cholesterolu np. ogranicz jedzenie tłustego mięsa.
2. Jedz dużo warzyw i owoców im więcej tym lepiej! Warzywa i owoce chronią przed rozwojem nadciśnienia i innych ChUK.
3. Wybieraj pokarmy z pełnego ziarna – bogate w błonnik.
4. Ograniczaj mięso i przetworzone produkty mięsne – do 0,5 kg na tydzień. Jedz ryby (zwłaszcza tłuste), nasiona roślin strączkowych i jaja.
5. Ogranicz: cukier, słodycze oraz sól – nie dosalaj potraw!
Jeżeli cierpisz na cukrzycę, zwróć uwagę na poniższe zalecenia:
1. Węglowodany
• Jedz razowe pieczywo, makarony, kasze, a ograniczaj węglowodany proste: cukier, słodycze, ciasta. Powinny to być głównie węglowodany o niskim indeksie
glikemicznym
• Nie stosuj fruktozy jako zamiennika cukru.
2. Błonnik pokarmowy – uzupełniaj dietę w produkty bogate w błonnik otrzymane z pełnego ziarna oraz owoców i warzyw.
3. Białka – poza mięsem jedz także warzywa strączkowe.
4. Tłuszcze – ogranicz spożycie cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych (tłustych mięs, smalcu, tłustych żółtych i topionych serów, tłustej śmietany,
masło zastąp miękką margaryną).
5. Alkohol
• Ilość alkoholu nie powinna przekraczać 1 drinka w przypadku dorosłych kobiet
20 g/d i 2 drinków w przypadku dorosłych mężczyzn 40 g/d.
• Aby zapobiec wystąpieniu hipoglikemii, alkohol należy pić podczas posiłku.
• Alkoholu nie powinni spożywać chorzy z hipetrójglicerydemią, neuropatią i z zapaleniem trzustki.